Afvalverwerking in Best

6 maart, 2018 | door admin |

Gisteren was ik toehoorder in de raadsavond. Eén van de agendapunten was het afvalbeleid van Best. Dat is afgelopen jaar een hot item geweest. Hoe hot… Nu, op facebook namen 1000 mensen de moeite om eens lekker van zich af te klagen.

Hoeveel zaten er daarvan gisteren in de raadszaal? Eén… ondergetekende.

Dank u wel.

Wel mekkeren op facebook, maar vervolgens geen enkele betrokkenheid tonen. De wethouder gaf al aan het wel op facebook te volgen, maar het niet een topprioriteit te vinden. De echte klachten die binnengekomen waren bij het cliëntenbureau zijn wat dat betreft eerlijker en dus ook bruikbaarder.

Er waren echte klachten. Klachten die niet alleen terecht, maar ook nog eens vermijdbaar waren. Ook de wethouder realiseert zich dat.

Wat gisteren prachtig was om te zien was, was dat alle politieke partijen stevig commentaar hadden. Het was niet goed, het was te veel werk het was van alles. Daarna kwam de wethouder aan bod.

Die gaf heel duidelijk aan dat de gemeenteraad zélf de opdracht heeft gegeven en ook zélf heeft aangegeven dat bewoners van Best de keuze uit 20(!) bakken, containers etc moesten hebben. Door die enorm ruime keuze werd het systeem klantvriendelijker, maar tegelijk ook veel duurder en veel ingewikkelder. De meeste kosten zitten hem nu in vervoer. De winst gaat vrijwel volledig verloren door de enorm toegenomen vervoerskosten. Het aantal wagens in uw straat is van 100 toegenomen tot 200. We halen voedselresten wekelijks op en we halen tuinafval apart op. Heel klantvriendelijk, maar extreem inefficiënt. Dat kan maar zo 40 euro op jaarbasis extra kosten. Wat heeft u liever, het ophalen van de voedselresten iedere week, of 40 euro en ophalen eens in de twee weken, tegelijk met het tuinafval?

Ik persoonlijk heb al jaren NUL voedsel en tuinafval resten. Hoe ik dat doe? Lees dat hier

Wat mij enorm stoort aan heel deze procedure, is dat er een proef is geweest in De Leeuwerik, maar dat nu blijkt dat die proef helemaal geen zin heeft gehad. Immers blijkt nu dat de gekozen oplossing te duur en te omslachtig is. Er is geen financiële winst te behalen op de gekozen manier. Wat was dat voor proef dan? Helaas werden daar geen kritische vragen over gesteld.

Er is wel één ding gebleken en dat is dat de inwoners van Best eigenlijk heel netjes hun afval scheiden.

Dat is belangrijk, want dat levert veel geld op. Anders gezegd, doen we het niet goed, dan kost het geld, want dan wordt de afvalwagen geweigerd en dat kost ons allen duizenden euro’s. Als we het over communicatie hebben, dan moet dat maar eens duidelijker gemaakt worden. We hebben de hoeveelheid waardeloos restafval enorm doen afnemen met elkaar. Dat is een heel goede zaak en hulde daarvoor. Het plastic, de etensresten, het tuinafval, het levert ons als samenleving nu goed geld op. Hoe beter we ons afval aanleveren, des te meer winst is er. Onze CO2 footprint is fors lager nu we deze nieuwe methode hanteren. JA, ZELFS met een extra ritje naar de milieustraat en zelfs met 200 vrachtwagen bewegingen in plaats van de eerdere 100. De omslag is dus een succes, alleen kan het allemaal nog wel heel veel beter.

Overigens heb ik net mijn oud ijzer naar Vanderweijden ijzerwerken gebracht. Het leverde me 12  euro op! Kijk daar ook eens naar als je ijzer of elektronica weg gaat gooien!

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.