Bedreigingen voor het buitengebied

14 maart, 2012 | door tlassing |

In mijn artikel over het beschermde dorpsgezicht was ik geen voorstander van het door buitenaf opleggen van beschermende verplichtingen.
Echter zie ik wel in dat ook bewoners baat hebben en open staan voor beschermen wat we aan moois hebben.De vraag is, hoeveel moois hebben we nog?

Ik vrees dat er in Best al niet veel over is. De ruilverkaveling van veertig jaar geleden heeft diepe sporen nagelaten. Natuurlijk, er staan nog wat mooie boerderijen, maar daarmee is het onderhand wel gezegd. Rij door het buitengebied en we zien er enorme schuren, loodsen, en enorme stapels autobanden. En dan ben ik alleen nog maar over de Sint-Oedenrodeseweg gereden!
Mooi is dat allerminst.
Er wonen echter ondernemers, boeren en burgers en allemaal moeten ze leven en allemaal kiezen ze voor ‘hun’ oplossing.
Soms begrijp je niet hoe ooit toestemming is verleend voor bijvoorbeeld een enorme loods die op een groot industrie terrein niet zo misstaan. De ondernemer is echter op die plek geboren en de onderneming groeide op die plek. Het is wel logisch, maar het strookt niet met wat je logischerwijze ‘mooi’ in een agrarisch buitengebied zou vinden.

Willen we in een museum wonen? Neen, ik denk dat niemand van de bewoners dat wil.
Willen we op een industrieterrein wonen? Neen, dezelfde bewoners zouden het buitengebied ook niet willen vervangen door een industrieterein, of een pretpark om maar een zijstraat te noemen.

In een gesprek met een 5e generatie bewoner van het buitengebied werd me wel duidelijk dat ook de bewoners die er al heel hun leven wonen wel een zekere ‘bescherming’ zouden willen zien. Een bescherming tegen al te ondernemende buren en een bescherming tegen ondernemers van elders die hier een deel van hun onderneming willen planten maar zelf elders wonen en dus geen enkele last van de eventuele overlast hebben.

Denk aan megastallen, enorme kascomplexen, maar denk ook aan recreatie op een enorme schaal waarbij je als omwonende ineens geconfronteerd kan worden met zaken die je normaal gesproken niet in het buitengebied van Best zou verwachten. Als je eenmaal een grote ondernemer toestemming geeft om een soort van kleine Efteling op te zetten, dan moet je niet raar opkijken als je enkele jaren later geconfronteerd wordt met een mega park dat voor veel bewoners een enorme overlast geeft. Geef zo’n ondernemer een vinger en hij pakt de hele arm. We hebben een mooi voorbeeld gezien met Aqua Best, alwaar nu enkele keren per jaar een mega-event wordt gehouden. Dat was bij de aanvraag indertijd nooit voorzien. Het ‘groeide’.
De ondernemer in kwestie heeft het daar zeker heel mooi opgeknapt, maar het is wel een bij tijd en wijle een enorme overlast voor de omgeving. Dat alles voor de financiƫle winst van die ene ondernemer.
Gaan we nu zoiets ook in andere delen van het buitengebied van Best doen? Moet alles wijken voor de investeringen en winsten van die ondernemer?

Waar ik nu bang voor ben, is dat we aan de ene kant met het instellen van een beschermd dorpsgezicht gaan kijken naar de kleurtjes van de kozijnen bij bewoners, terwijl een paar honderd meter verderop een enorm deel van het buitengebied voor altijd omgevormd gaat worden tot een pretpark of een agrarische onderneming van ongekende omvang. Als de keuze slechts is, museum of pretpark, dan zou ik persoonlijk wel voor museum kiezen.
Dit even om mijn eerdere standpunt te nuanceren.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.