Een prachtig ecologisch experiment in Best

1 mei, 2012 | door tlassing |

In De Vleut, vlak naast Best Zoo, gaan enkele langjarige experimenten van start met Perma cultuur.
Perma cultuur wordt ook wel “het nieuwe boeren” genoemd.
Basisgedachte is “met de natuur, niet tegen de natuur”. Hoewel we de grote akkers in ons buitengebied vaak wel ‘mooi’ vinden, zijn deze qua natuurwaarde van geen enkele waarde. Er leeft immers vrijwel niets meer op die akkers. Natuurlijk groeit er wel wat op, maar dat is een monocultuur gewas dat met kunstmest gevoed wordt. Deze kunstmest is goed voor de oogst, maar slecht voor de natuur en extreem slecht voor het bodemleven.
Naast de grote akkers liggen sloten die regenwater zo snel mogelijk afvoeren, zodat de grote machines van de boeren niet op te natte akkers vastlopen.
Dit heeft tot gevolg dat onze bodem in Brabant steeds verder aan het verdrogen is en dat we iedere zomer water tekort kennen. En dat in één van de natste landen ter wereld! We zouden ons kapot moeten schamen.

Het kan anders. Perma cultuur laat zien dat het anders kan.
Daarom zou Best in de Vleut een ecologische proeftuin moeten starten, voor zowel boer als particulier. Het zal een gericht soort toeristen naar Best krijgen. Geen goedkoop vermaak, maar waardevolle kennisoverdracht aan zowel boeren als particulieren. Perma cultuur kan namelijk ook prima in de achtertuin.

Helaas is het bovenstaande slechts een wens. Een hoopvolle wens.
In landen waar Perma cultuur al is ingevoerd, was het de boer die het eerst overtuigd moest worden. Ze waren allemaal bang voor hun inkomen. Welke boer is dat niet? Uiteindelijk blijkt dan steeds weer dat die angst onterecht is. De opbrengst van het land is zeker anders, maar ze is net zo waardevol als de oogst voorheen. Het verschil is dat de wereld er veel groener en schoner van wordt. Een deel van de opbrengst haalt de boer onder andere vanuit het rechtstreeks verkopen van de oogst aan bezoekers/toeristen. De oogst is namelijk niet alleen maïs meer, maar kan bestaan uit tot wel 50 verschillende soorten fruit, groenten en kruiden. Het vergt compleet anders boeren. Anders, maar ook leuker en zeker veel mooier en gezonder.

Het zou Best en De Vleut niet misstaan als we eens in deze richting zouden denken.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner
  1. 2 Reacties op “Een prachtig ecologisch experiment in Best”

  2. Door Guido t'Sas op 2 mei, 2012 | Reageer

    Ga dat ecologisch experiment in de Vleut nu van start (zo ja, door wie) of wil je het graag?

  3. Door Tom Lassing op 4 juni, 2012 | Reageer

    Hoi Guido,

    Het is een wens. Het zou immers in mijn ogen een perfecte aansluiting geven op de groene poort van het Groene Woud.

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.