Europese aanbesteding is dood in de pot

7 november, 2018 | door admin |

Bij grotere aanbestedingen van werk is het tegenwoordig een verplichting om Europees aan te besteden.
Ik wil niet on de inhoudelijke procedure ingaan maar wil wel laten zien hoe dit uitpakt.
Er zijn namelijk organisaties die hier een kans in gezien hebben. Wat die hebben gedaan, is zich specialiseren in het antwoord geven op de Europese aanbesteding.
Zo is bijvoorbeeld jeugdzorg van de gemeentes een onderwerp waar ze Europees moeten aanbesteden.
Het komt nu dus voor dat een dorp in Brabant dan een heel scherpe aanbieding krijgt van een aanbieder uit Noord Holland.
Ze weten precies hoe ze dat moeten doen en ze zijn een paar euro goedkoper dan de lokale aanbieder die zo’n aanbesteding nooit heeft gedaan en er dus amper ervaring en mankracht voor heeft.
Die lokale aanbieder valt dus af, want de laagste prijs en meest shiny aanbieding telt.
Het mag duidelijk zijn dat dit de jeugdzorg of welk ander onderwerp dan ook niet ten goede komt.

klant, aanbesteding
Ze nemen wat personeel over, zodat de lokale kennis niet geheel verloren gaat, maar de jeugdzorg gaat verder met minder personeel.
Wat we zien, is dat enkele grote aanbieders “overal” op inschrijven.
Lokale aanbieders die dus uitgeloot worden, die verdwijnen en daarmee verdwijnt dus ook de lokale concurrentie.
We zagen dat al eerder bij zorginstanties. Eén partij werd in heel Nederland dominant omdat ze de rest er overal uit concurreerden op prijs en glossy. Dat kwam financieel gezien uiteindelijk niet uit, maar na enkele jaren waren ze de enige overgebleven aanbieder en toen ging de prijs omhoog. Dat pikten de gemeenten niet en toen ging de aanbieder failliet en kwam de zorg pas echt in de problemen.
Heel die Europese aanbesteding werkt de verschraling van aanbod in de hand omdat het niet om kwaliteit maar om slim offreren en euro’s gaat.
Een enorme berg aan lokale kennis wordt buiten de deur gesmeten omdat de nieuwe aanbieder enkele duizenden euro’s goedkoper zegt te kunnen leveren.
Wethouders zijn veelal groen als gras en trappen er in.
Willens en weten hol je op die manier de lokale samenleving steeds verder uit en maak je dat juist de zorgtaken aan kwetsbare medeburgers een steeds onpersoonlijke zaak wordt, waarbij geld voorop staat en zorg de sluitpost van de begroting wordt.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.