Meer inbreng burgers

9 december, 2018 | door admin |

Onze overheid is in de laatste 100 jaren vergroeid tot een soort vader of moeder figuur met weinig vertrouwen in haar kroost.

Daarmee is het geen slechte overheid, maar de enorme bemoeizucht heeft toch ook wel enkele akelige kantjes laten zien. Een heel onschuldig akelig kantje is dat de lokale overheid niet zo happig is op burgers die in het openbaar groen initiatief nemen. Of burgers die in de (mantel)zorg naar te zin van de overheid iets te voorlijk het initiatief nemen.

We hebben er in ons dorp ook wel last van, zoals laatst bleek toen een burgerinitiatief een echter ‘verbodsbrief’ van de wethouder opleverde. Een Open Inloop voor de wijk werd niet op prijs gesteld.

Moest dat zo?

Neen, maar het is voor de lokale overheid wennen. Hoe herken je kwade opzet van goede wil? Hoe kan je een prachtig initiatief zo buigen dat het wel binnen je gewenste lijntjes past? Doe je dat met een brief van de advocaat, of doe je dat in een gesprek met een bak koffie?

Ga eens een gesprek aan, in plaats van een brief van de advocaat.

De tijd lijkt rijp voor beleid. Een beleid waarbij je als lokale overheid niet heel streng “neen” roept als iemand met een idee komt, maar waarbij je ook in de gaten houdt dat initiatieven geen anderen gaan schaden. Zo’n beleid moet ruimte bieden, zonder vooraf te veel beperkingen op te werpen. Zo’n beleid is er nog niet, maar ik heb de hoop dat 2019 een mooi jaar kan gaan worden.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.