Nieuw fietspad

12 juli, 2018 | door tlassing |

De afgelopen maanden zagen we helaas maar liefst drie mensen overlijden op het stukje weg (N619) waar straks Best Zoo gaat uitbreiden.
Er moet dus echt wat gebeuren aan de veiligheid.
Dat niet iedere verandering een verbetering is, bewijst in mijn ogen het recent genomen en gepubliceerde verkeersbesluit door Burgemeester en Wethouders.

De rotonde die er komt, dat is uitgebreid besproken met de bewoners. Dat er ineens echter ook een fietspad bij komt, dat niet. Daar is nooit een serieus onderzoek naar gedaan wat dit gaat doen voor wat betreft veiligheid. Het is wel voorgelegd aan een commissie met daarin enkele bewoners, maar echt serieus er naar kijken deden die niet, waarschijnlijk omdat het fietspad pas laat in de procedure ineens erbij is gekomen. Die oude wens van het fietspad was blijkbaar lang vergeten…

Fietsers vanuit Boskant/Sint-Oedenrode moeten nu, als ze naar Best toe willen, oversteken onder de hoogspanningsdraden op de Sint Oedenrodeseweg. Twee van de te betreuren dodelijke ongevallen gebeurden hier. (Twee personen van 80+) Het is het punt waar auto’s van 60 naar 80 mogen en andersom.
De gemeente wil het nieuw aan te leggen fietspad langs de Ringweg doortrekken naar de nieuw aan te leggen rotonde bij de nieuwe ingang van Best Zoo/Groene Poort. Tevens wordt de snelheid op de weg officieel teruggebracht naar 60.
Argument ‘voor’ is dat op een rotonde minder snel wordt gereden.
Ik heb daar drie tegenargumenten voor:
1. Het wordt de enige rotonde in Best waar fietsers geen voorrang zullen hebben
2. Het is daar, door de komst van de ingang van Best Zoo en de Groene Poort met een Grand Café, straks een stuk drukker dan nu.
3. Het wordt een twee richting verkeer fietspad met dus extra kans op botsingen tussen fietsers en bromfietsers EN degenen die terug naar Sint-Oedenrode rijden, moeten alsnog bij de al genoemde oversteekplaats twee keer (!) oversteken om aan de andere kant van de weg op het juiste fietspad te komen.

Vergeet het dus maar dat het veiliger wordt voor fietsers.

Waarom dan toch dit fietspad?
De ambtenaar zij er dit over: We hebben al heel lang de wens om het fietspad door te trekken…
Het argument van veiligheid is dus lariekoek, want ze houden gewoon vast aan een oude wens!

Er is nog een punt van aandacht. Als je niet van plan bent naar Best Zoo te gaan, dan loopt het eigenlijk een beetje dood op dat punt. Je moet oversteken en dan heb je als fietser te kiezen uit twee keuzes:
1. De Hooiweg nemen, die op de Bosseweg uitkomt op een zeer onoverzichtelijke oversteekplaats die pertinent niet veilig voor fietsers is. Tevens is er daar geen duidelijk aansluiting op een vervolg van het fietspad. Recent is ook dáár een fietser omgekomen!
2. De Schansweg nemen, dat in feite een achteraf weggetje is, alwaar bijvoorbeeld een grote vervoerder als van Kemenade veel met enorme vrachtwagen naar zijn eigen terrein rijdt.

Wil je echter WEL naar Best Zoo, dan is het vanuit Boskant pertinent veel veiliger en mooier om over de Molenkampseweg naar Best Zoo te rijden. Je komt dan langs de kapel en ook langs een mooi punt in de Vleut.

Ik zie dus niet in waarom het besluit van Burgemeester en Wethouders, voor wat betreft het aan te leggen fietspad, een goed besluit is.
Helaas willen ze dit deel van het besluit niet intrekken en rest me niets anders dan naar de rechter te gaan om te proberen het tegen te houden. Kans is klein, want strikt genomen hebben ze de juiste procedures doorlopen en is het besluit, hoe slecht dan ook, via de reguliere weg genomen.
Eigenlijk is de enige kans nog dat ze zelf inzien dat ze een verkeerd besluit hebben genomen.
De vraag is nu hoe we ze dat aan hun verstand kunnen brengen. Mij is het niet gelukt en met me praten willen ze hierover ook niet meer.

Daarom bij deze mijn vraag onze Bestse raadsleden. Grijp hier in als veiligheid voor fietsers ook voor u een belangrijk gegeven is.

Vriendelijk groeten,

Tom Lassing

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.