Nieuwbouw is de pest voor de huizenmarkt

19 maart, 2012 | door tlassing |

Op dit moment zit de huizenmarkt nationaal, maar ook in Best vrijwel volledig op slot. Mensen kunnen pas gaan kopen als ze hun eigen huis verkocht hebben.

In Best zijn we ondertussen extreem druk met het bouwen van nieuwe huizen. Rij maar eens van afslag Best West naar de oude babydump schoorsteen. Het is dan het ene bouwproject na het andere in slechts twee kilometers tijd. Er moeten zelfs twee complete nieuwe wijken komen en de eerste vrachtwagens met zand rijden al af en aan. Als iemand een nieuwbouwhuis koopt, dan komt er geen nieuwe koper op de markt. De huizenmarkt blijft dan dus op slot.

Best is dus zelf haar bestaande huizen markt volkomen aan het verpesten door op grote schaal woningen bij te bouwen. Dit is funest voor de bestaande bouw en huiseigenaren zouden de politiek moeten wijzen op het feit dat nieuwe wijken bouwen op dit moment niet echt een oplossing is.

De bouwers zelf gaan een bouwstop niet bepleiten. Die willen terecht gaan voor hun eigen winst. Bouwers hebben in eerste instantie niets van doen met de bestaande huizenmarkt. Toch is het ook uiteindelijk hun pakkie an. Hun korte termijn visie zal ook hen raken als straks projecten die in gang gezet zijn toch niet de kopers krijgen die ze nu hopen te krijgen. Bouwers gaan dan alsnog failliet vanwege juist het feit dat ze zijn blijven bouwen en grote projecten onverkocht blijven. Daarnaast gaan ook de prijzen voor nieuwbouw fors onder druk komen. Dit vreet aan de marges voor de bouwers.

Ik bepleit een lokale bouwstop van een jaar en stimulering richting bestaande bouw om verbouwingen en verbeteringen aan te brengen in bestaande bouw. Dan kunnen de bouwers toch aan het werk blijven, zonder dat ze de huizenmarkt volkomen perpesten.

Het feit is dat we de huizenmarkt weer vlot moeten trekken. Als we dat niet doen, zal het financiële leed ons nog lang pijn blijven doen.

Tom Lassing

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner
  1. 1 Reactie op “Nieuwbouw is de pest voor de huizenmarkt”

  2. Door tlassing op 12 april, 2012 | Reageer

    Eén van de bouwers die actief is in Best is failliet gegaan. Het werk op de bouwplaats ligt er nu stil.
    Jammer dat ze dus geld en kapitaal vergooiden in dit laatste project. Je vraagt je af waarom. Was hier met een tijdige heroriëntatie niet meer mogelijk geweest? Verbouwbedrijven hebben het nu razend druk…

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.