De burgemeesterskwestie van Best

18 september, 2017 | door tlassing |

Burgemeesters moeten in de gemeente wonen waar ze burgemeester van zijn. Dat is al heel lang zo en het hoort bij het beroep.
Voor de burgemeester van Best was dat de reden dat hij in Best een appartement huurde, net naast het gemeentehuis.
Het probleem is echter dat hij zijn huis in Boxtel ook aanhield en officieel daar nog altijd woont.
Woon je dan in Best, of heb je er slechts voor de vorm een appartement?
Hij zag zelf ook in dat het eigenlijk gekkenwerk was, en daarbij was hij maandelijks ook nog veel geld kwijt door deze constructie.
Hij deed eind 2016 het verzoek aan de gemeenteraad om te mogen verhuizen naar Boxtel.

Achteraf gezien was dat geen slimme zet. Immers had hij de gemeenteraad nooit aangegeven dat hij eigenlijk administratief gezien nog in Boxtel woonde.
Er ging dus een doos open die beter dichtgebleven was.

De vraag is nu, mag een burgemeester de regels zo rekken, terwijl dezelfde burgemeester bij de uitkeringen van de bijstandsuitkering zijn handtekening zet onder een heel streng handhavingsregime?
Je bent nu eenmaal als burgemeester de verantwoordelijke persoon en dat geeft de nodige verplichtingen. Zo wordt van je verwacht dat je roomser dan de Paus bent.

Achteraf gezien had de burgemeester beter zijn eerste termijn kunnen uitzitten en in de onderhandelingen voor zijn tweede termijn de woonplaats vraag op kunnen werpen. Het was dan slechts een onderhandelingsonderwerp geworden.
Nu is het een ‘hele kwestie’ geworden die zelfs de nationale pers haalde.

Maar goed, dat is achteraf. De burgemeester zelf is persoonlijk enorm aangedaan door deze kwestie. Ik kan me dat indenken. Zoiets ‘raakt’ je, zeker omdat je als persoon het juiste wil doen. Het is dan heel hard om snoeiharde vragen vanuit de gemeenteraad te krijgen. Vragen die door gemeenteraadsleden gesteld moeten worden. De gemeenteraad treft daarin geen blaam. Het is hun taak. Ik zou het veel erger vinden als ze die harde vragen niet zouden stellen.
Maar zoiets raakt je als persoon. Dat is zonder meer een feit.
In die zin voel ik met de burgemeester mee.

In de stressperiode die het gaf, heeft hij besloten om niet te gaan voor de tweede ambtstermijn. Best verliest daarmee een geschikte burgemeester.
Dat is jammer, maar het geeft Best nu wel andere kansen. De gemeente Best staat namelijk onder grote druk. Eindhoven wil graag ons dorp inlijven. Niet zozeer omdat we zo’n mooi dorp zijn, maar meer vanwege het feit dat we een rijk dorp zijn. Eindhoven heeft een jaarlijks tekort van 19 miljoen euro. Dat tekort zou Best mooi kunnen opvullen, al was het maar voor een paar jaar.
Daarnaast wordt Eindhoven er machtiger van. In Nederland is het namelijk zo dat een stad meer dan evenredig meer geld en macht krijgt naarmate de stad groter wordt.
De burgemeester van Eindhoven is dus een groot voorstander van inlijving en heeft Den Haag daarbij aan zijn kant staan. De landelijke politiek ziet namelijk meer in grotere steden. Dat maakt veel procedures makkelijker omdat veel regionale ontwikkelingen dan in minder verschillende handen komen te liggen.
In feite is dat de uitholling van de democratie, maar zo moeten we het natuurlijk niet zien…
Als een procedure lang duurt vanwege veel oppositie, dan is het plan mogelijk niet zo goed. Een snellere procedure met minder inspraak staat dan dus garant voor de uitvoering van slechtere plannen. Zo zie ik dat.
De gemeente Best zou nu wat mij betreft op zoek moeten naar een burgemeester die de gemeente in beginsel zelfstandig wil houden.
Dat uitgangspunt zou naar mijn idee een verkiezingszaak moeten worden. Laat de bevolking zich in zowel gemeenteraadsverkiezingen alsmede de verkiezing van een nieuwe burgemeester uitspreken over wie ons dorp mag vertegenwoordigen in de komende onderhandelingen. Geef de bevolking via verkiezingen een grote stem in dit geheel.
Ik ben daarom voor de gekozen burgemeester. Als Anton van Aert alsnog burgemeester wil worden, dan kan hij zich kandidaat stellen. Graag hoor ik dan zijn opstelling richting de toekomst van Best.
Ik vind het persoonlijk namelijk best dat hij in Boxtel wil wonen, maar hij zou alleen onze burgemeester moeten worden als hij deze functie en dus onze gemeentelijke onafhankelijkheid van Eindhoven wil handhaven.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.