GASTVRIJ DE VLEUT

17 december, 2017 | door admin |

De gastvrijheid van de Vleut nodigt uit tot een mooie wandeling en waarom uitgesteld: gewoon gelijk op pad gaan op deze mooie bijna-winterdag. Aandoenlijk en ontroerend, die prachtige kerststallen onderweg. En de inzet en creativiteit die ik erachter vermoed, is even bewonderenswaardig. Ik zie een oude kastje veranderd in een stalletje, met vlak voor de kribbe wat restjes sneeuw. Ik ontdek een zinken tobbe waar ‘het Kindeke’ mooi tot zijn recht komt. En elke keer sta ik weer even stil: voor het stalletje, maar ook voor de kerstboodschap. De stilte en de vredeswens wandelen hier hand in hand.

Op de Klaverhoekseweg wordt er nog naarstig aan de uitstalling van meerdere stallen gewerkt. De hele tuin is voorzien van ontzettend veel kerststallen en de man groet en vertelt. Hoe hij ze jaar na jaar verzamelde, ze opknapte en een plaats in zijn leven gaf. En nu is de tijd aangebroken dat ze van eigenaar mogen wisselen en de opbrengst mag naar het Goede Doel. Bijzonder, een vredesduif zou hier zo maar neer kunnen strijken.

gastvrij de vleut

De modder overheerst soms de sneeuw en ik ploeg naar een bankje met ‘Gastvrij de Vleut’. Te koud om te zitten, te modderig om te staan, maar het uitzicht is er prachtig. Mijn thermosfles gevat in een dikke wollen sok voorziet me van hete thee en ik ben dankbaar. De kou valt wel mee en de Vleut is hartverwarmend.

kersttocht de vleut

Maar na zoveel wandelen, stil staan en hete thee, volgt onherroepelijk het moment van ‘even plassen’. En al zie ik overal prachtige kerststallen en lichtjes, het ook zo gewenste lichtpuntje van een beschikbaar toilet is ver te zoeken. Inmiddels helemaal niet meer zo ontspannen begin ik hem behoorlijk te knijpen. Want zo maar in iemands achtertuin verdwijnen: nee, dat doe je natuurlijk niet. Toch? Ik blaas de aftocht.

wilgen in de vleut

De discussie over meer openbare toiletten voor vrouwen in steden is al aangezwengeld. De vraag naar een bescheiden toilet in landelijk gebied (in heel Nederland!) zou er ook mogen zijn. Wie ontwerpt bijvoorbeeld een ToiletApp die aangeeft waar je in het bewoonde buitengebied van een toilet gebruik mag maken? Een bordje op een paaltje of hek zou al een lichtpuntje zijn – zeker als het daadwerkelijk naar een beschikbaar toilet verwijst. Een potje naast de pot om de onkosten te dekken, want gastvrij hoeft echt niet gratis te zijn.

Dank voor jullie gastvrijheid in de Vleut, ik kom zeker terug. Denken jullie nog aan deze netelige kwestie?

Ilse Bos van Dryadis. Dryadis.wordpress.com

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.