Politieke vertegenwoordiger of geografische vertegenwoordiger?

14 september, 2017 | door tlassing |

In de discussie of Best zelfstandig moet blijven is het verstandig te kijken naar een belangrijke verandering die zal plaatsvinden als Best haar zelfstandigheid opgeeft.
Gaat Best namelijk fuseren, dan zal de Raadsvertegenwoordiging van Best in eerste instantie veranderen van een politieke vertegenwoordiging naar een geografische vertegenwoordiging.
Een raadslid zit in de nieuwe gefuseerde gemeenteraad omdat deze uit Best komt en geacht wordt voor Best op te komen.
Dit is een tijdelijk fenomeen en bestaat slechts voor die tijd dat de inwoner van Best deze plaats nog als zelfstandige woonplaats ziet, terwijl ze in de praktijk al is opgegaan in een groter geheel.
Gaandeweg zal dit fenomeen weer verdwijnen en zal de bewoner van ‘het grote geheel’ zich weer laten vertegenwoordigen door een raadslid van de juiste politieke kleur.
Helaas is het echter zo dat de kern van de macht uiteindelijk daar komt waar de macht gevestigd is. Daarom komen de meeste Tweede Kamerleden uit de omgeving van Den Haag.
Zou dus Best deel gaan uitmaken van Groot Eindhoven, dan zal uiteindelijk de vertegenwoordiging van Best in die nieuwe raad vrijwel verdwijnen. De afstand tot het machtscentrum is simpelweg te groot. De Gemeenteraad van Groot Eindhoven bestaat straks voor 90% uit personen die relatief vlak bij het gemeentehuis wonen.
Voor de rest is het de moeite niet zo om voor iedere vergadering helemaal naar Centrum Eindhoven te moeten komen.
Bij besluiten over iets dat in Best speelt, zal dus uiteindelijk besloten worden door mensen die mogelijk nog nooit een dag hebben doorgebracht in wat vroeger ooit het zelfstandige Best was.
De nuances in de besluitvorming verdwijnen en het gevoel als burger “gehoord” te zijn dan ook.
Uiteindelijk zal het gevoel “Bestenaar” te zijn verdwijnen, net zoals dat de mensen uit Woensel en Acht al eerder overkwam. Men maakt dan uiteindelijk onlosmakelijk deel uit van die stad en dat houdt in dat de stadse zaken gedeeld worden. Eindhoven heeft al genoeg voetbalclubs, dus eerst moeten de Bestse clubs fuseren en enkele jaren daarna moeten ze samengaan met een club uit Groot Eindhoven. Best ligt te veel in een uithoek, dus de voetballers moeten dan maar naar Acht gaan om te voetballen. Hetzelfde geldt voor alle andere sporten en belangenclubs.
Bewonersoverleggen gaan nu over wijken in Best. Heel Best is net zo groot als bepaalde wijken in Eindhoven, dus ook daar zal de schaal ernstig omhoog moeten.
Al met al wordt alles opgeschaald en dat heeft één belangrijke consequentie…
Vervreemding.
Best wordt dan stads, met stadse trekjes. De zeggenschap gaat verder van de individuele mens af en komt meer in de greep van grote ondernemingen en lobbygroepen.
Dat is geen toeval, dat is landelijk beleid dat heel bewust is ingezet met dat doel. Onze democratie moet namelijk een corpocratie worden en dat doe je het snelst door schaalvergroting van de democratie. Haal die beleidsinvloed van het individu weg.
Alleen als je rijk genoeg bent om een enorme inzet te doen ga je nog zaken voor elkaar krijgen. En wie zijn er rijk genoeg om lobbyisten in te kunnen zetten?

Kortom, de roep om Best samen te voegen maakt deel uit van een landelijke en zelfs wereldwijde trend.
De wereld wordt steeds meer geregeerd door multinationals. Die multinationals zijn ook degenen die de Brainport agenda vormgeven. Dit alles gaat niet over beter bestuur. Het gaat om snellere besluitvorming voor de multinationals. Hun winst is allesbepalend. Daar hebben ze veel geld voor over en hun lobby in Den Haag maakt dat we ons nu gedwongen voelen om samen te gaan. We missen anders de boot. Ja, de vraag is de boot naar waar…

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.