Uniek Bests

12 september, 2017 | door tlassing |

Heeft Best als plaats zaken die uniek te noemen zijn? Het antwoord daarop is lastig gebleken. Er zijn, na het nodige denkwerk, wel wat zaken naar voren gekomen. Zo hebben we de klompenhistorie die op de één of andere manier toch ook te combineren is met het BATA verleden. We hebben dus best wel wat, want in vooral het buitengebied is dat klompenverleden terug te vinden en met het Batadorp is ook een deel van die geschiedenis nog altijd zichtbaar.

We hebben in Best ook nog een echte heilige in de vorm van Sint Odulphus. Hoewel de Bestse bevolking de laatste tientallen jaren massaal de kerk de rug toekeerde, is deze historie toch nog altijd interessant en we zouden daar wat mee kunnen doen puur vanuit een historisch besef en misschien wat minder vanuit een kerkelijk besef.

Hoewel we misschien wel de oudste nog in gebruik zijnde boerderij van West Europa in Best hebben liggen, is die locatie niet alleen te mager, maar ook te slecht bereikbaar om als publiekstrekker te dienen. Als deel van een wandel of fietstocht kan deze unieke boerderij natuurlijk wel dienen.

Hebben we ook uniek eten of drinken in Best? Er is het enkele jaren geleden ontwikkelde Vleutje. Dat is een koffiekoekje of cakeje in de vorm van een klomp. Blijkbaar is er ook een Odulphus cake en ik dacht ooit een Odulphus borrel te hebben gezien.

Als we dus even nadenken over wat unieke Bestse zaken, dan komt er heus wel eea boven water. In Best is namelijk ook qua woningbouw veel zichtbaar. Voor de jaren vijftig waren hier geen wijken. Met de bouw van Wilhelminadorp ontstond, eigenlijk los van Best en naast het al bestaande Batadorp de eerste wijk. De toevoeging ‘dorp’ gaf echter wel aan dat het eigenlijk los stond van Best. Pas bij de bouw van de wijk Hoge Akker ging Best definitief over tot het ontwikkelen van woonwijken. Ook die geschiedenis kan voor bepaalde dagrecreanten interessant zijn. Zo kan je de 20e eeuwse geschiedenis van de woningbouw van Nederland in één plaats prima laten zien. Ons dorp ging van lintbebouwing in sneltreinvaart naar wijkbebouwing. Een nieuwe vorm van wonen was het resultaat.

De vraag is nu hoe we hier mee omgaan. Op de site www.mooibest.com staat al een eerste “boerderijenroute” langs enkele prachtige boerderijen in De Vleut. Binnenkort komen daar extra routes bij. Doel is om tot arrangementen te komen waarbij de routes worden gecombineerd met activiteiten en horeca. Wordt vervolgd

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.