Van Kemenade is in beroep gegaan

10 september, 2017 | door tlassing |

Bij de start van de uitbreidingsprocedure van de firma Van Kemenade uit De Vleut gaf de ondernemer in de eerste informatiebijeenkomst aan dat hij het zou afblazen als de omgeving de uitbreiding niet zou zien zitten. Die toezegging werd tot mijn verbazing met de nodige scepsis ontvangen door de omwonenden. Het leek mij toch een heldere en duidelijke toezegging.

Helaas moet ik nu constateren dat die scepsis van de omwonenden terecht was. De ondernemer blijkt niet op zijn woord te vertrouwen en dat is ook voor mij als relatief nieuwe bewoner een bittere teleurstelling. Immers heeft hij in de procedure meerdere toezeggingen gedaan, waaronder de toezegging dat hij niet verder qua vrachtwagenaantallen zou groeien. Sorry, maar daar geloof ik nu ook niets meer van. Het vertrouwen in wat hij zegt is nu ook bij mij weg. Als je geen man van je woord bent, wat ben je dan?

Het is de ondernemer pertinent niet gelukt zijn uitbreiding aan de omwonenden te verkopen. Ik denk ook dat vanuit de ondernemer weinig serieuze pogingen zijn gedaan. Ondanks het grote en aanhoudende verzet van de direct omwonenden tegen de uitbreidingsplannen werd de procedure bij de Gemeenteraad ingezet. Na de nodige strubbelingen, waarbij de Raad vooral ook (terecht, maar onsuccesvol) probeerde de partijen weer bij elkaar te brengen, werd uiteindelijk een Raadsbesluit genomen dat inhield dat de uitbreiding niet door kon gaan.

Sneu voor de ondernemer, maar… De klachten vanuit de omgeving, ook al over de huidige omvang van de onderneming, zijn reëel. Het is goed gegaan met de firma van Kemenade, maar dat grote succes gaat steeds meer ten koste van de nachtrust van omwonenden. De firma heeft immers ondertussen twintig zware vrachtwagens en die beginnen vanaf 04:00 uur te rijden.

Helaas heeft heel de uitbreidingsprocedure het besef in de omgeving doen toenemen dat de overlast nu ook al reëel is. De onderneming is erg groot geworden voor de huidige locatie, hetgeen ook de ondernemer zelf beseft, want hij wil niet voor niets extreem meer ruimte. Meer ruimte houdt bij zo’n goed lopende onderneming altijd in dat de werkzaamheden ook uitgebreid gaan worden. Is het niet nu, dan is het in de toekomst. Zoals gezegd kan ik geen enkele waarde hechten aan de vrijblijvende toezeggingen van de ondernemer. Hij kan wel zeggen dat hij niet zal groeien, maar dat heeft juridisch geen enkele waarde. Gaat hij wel uitbreiden, dan heb je als omwonende en als gemeente in de toekomst geen poot om op te staan.

Het betreft hier de randzone van het buitengebied en geen industrieterrein. De aard en de omvang van de onderneming vraagt ondertussen om een plaatsing op een industrieterrein. Sneu voor de ondernemer, maar dat is de consequentie als het erg goed loopt en je blijft groeien. Succes is een bitch.

De angst die ik nu heb, is dat de ondernemer doorzet en zijn procedure bij de Raad van State dankzij een technisch wettelijk onderdeeltje gaat winnen. In heel de wereld worden bedrijven groter en elders in Nederland worden bedrijven ook groter en gaat men in heel wat gevallen wel akkoord met dergelijke bedrijven in het buitengebied. Een rechter kan daar in meegaan, zonder te kijken naar de specifieke locatie en haar omgeving. Feit is dat deze locatie tussen heel wat woningen ligt. Het zou in mijn ogen voor De Vleut gaan betekenen dat niet alleen van Kemenade veel groter gaat worden, maar dat in het kielzog van deze onderneming ook anderen enorme uitbreidingen kunnen en zullen doorvoeren. Dat zal de leefbaarheid van het buitengebied geen goed doen.

Helaas zijn er hier, hoe dan ook geen winnaars. Achteraf gezien had dit door de ondernemer heel anders moeten worden ingezet. Hij besefte niet hoe ontzettend veel goodwill hij in de omgeving had en hoe blij hij moest zijn dat de omgeving al niet eerder bij de gemeente was gaan klagen. De omwonenden hadden, als ze kwade zin hadden gehad, deze onderneming enorm dwars kunnen zitten. Immers was hij al over de grenzen van zijn vergunningen heen aan het opereren en de omgeving liet hem dat doen. Die goodwill is nu waarschijnlijk wel weg.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.