Welke veer ga ik laten

1 maart, 2018 | door admin |

Veel initiatieven van de gemeente met betrekking tot het milieu, mogen rekenen op weerstand. Welke burger wil beperkt worden in zijn manier van leven? Kritiek is snel geleverd en daar vinden we elkaar. Een gemeenschappelijke ‘vijand’ is nog altijd behoorlijk effectief; dat verbroedert. Bemoeienis en betutteling, daar zitten we niet op te wachten. Begrijpelijk, maar zonder bewustwording is onze planeet straks uitgewoond.

Maar wat werkt dan wel? Zou het mogelijk zijn om een open dialoog aan te gaan en zelf te bepalen of en waarmee we aan de slag gaan? Zijn individuele initiatieven bij voorbaat zinloos? Zijn alleen technische oplossingen uiteindelijk van doorslaggevend belang? Als een deel van Best voorzien is van zonnepanelen, hebben we dan een milieu-mijlpaal bereikt?

De gemeente heeft zijn duurzame doelstellingen te halen. Het nieuwe afvalsysteem mag de burger wellicht wat bewuster maken, inherent daaraan lijkt het zwerfafval te stijgen. Vooralsnog lijken we vooral geïrriteerd te raken door van buitenaf opgelegde maatregelen. Intussen tikt de milieuklok gewoon door. Ik hoop op zinvolle burgerinitiatieven om het tij – op tijd – te keren. Is apathie geen logische reactie op de stroom van informatie en maatregelen?

Een andere factor is, dat als het over het milieu gaat, we toch geneigd zijn naar de overheid te kijken, naar onze buren en ons netwerk. Maar waarom kijken we niet in de spiegel? Hier ligt mogelijk een deel van het antwoord, want een duurzame samenleving begint bij een gedachte: ‘Welke veer ga ik laten?’

Laten we de dialoog aangaan en onze initiatieven bundelen. Wandel mee met de dialoogwandelingen en doe mee met de kookworkshop ‘Koken & eten zonder vlees.’ Laten we het gewoon doen.

‘Koken & eten zonder vlees’: 27 maart, 12 april, 17 april in Best. Beperkt aantal deelnemers mogelijk.

Dialoogwandelingen ‘Welke veer ga ik laten?’: zaterdag 21 april 9.30-11.30, donderdag 26 april 9.00-11.00. Verzamelpunt fietsbrug. Kosten per deelnemer 3 euro, contant.

Dit is een initiatief van Dryadis: Dryadis.wordpress.com, FB Dryadis. Aanmelden: ilse.bos@onsbrabantnet.nl en 06 – 57 84 04 21.

Stem of voeg toe aan:  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Bligg.be Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

U dient in gelogd te zijn om een reactie te plaatsen.